Fransa'yı ülkesinden kovan İbrahim Traore kimdir?

21 İzlenme
Onun adını önce askeri darbeyle duyduk. Sonra da ABD ve Fransa sömürüsüne karşı baş kaldırmasıyla adına iyice aşina olduk. Burkina Faso’daki Fransa varlığını bitireceğini söylemesi dünya basınında geniş yankı buldu. O artık Afrika’da emperyalistlerin düzenini bozan kişi olarak popülarite kazandı.

30 Eylül 2022’de askeri darbe yapıldı. Traore darbeyi başlattığında hala yüzbaşı rütbesindeki bir askerdi. Darbe, Kobra birliğinin desteğiyle gerçekleşti. Darbeyle birlikte dünya onun adını ilk kez duydu. 6 Ekim’e gelindiğinde ise Burkina Faso’nun Devlet Başkanı ve Burkina Faso Silahlı Kuvvetlerinin yüksek başkanı olarak geçici başkanlık görevini üstlendiğini duyurdu. O artık Burkina Faso’nun lideriydi.

İbrahim Traore, henüz 34 yaşında devlet başkanlığı görevine gelmesiyle dünyadaki aktif olarak görev yapan en genç devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Devlet başkanı olduktan sonra yaptığı açıklamada ise 2024’ün Temmuz ayı için demokratik seçim vaadinde bulundu.

Traore’nin odaklandığı ilk şey ülkedeki batı, özellikle de Fransız sömürüsünü bitirmekti. Afrika'daki ayaklanmalar ABD ve Fransa'nın bölgedeki etkinliğini iyice zayıflatmıştı. Afrika'da son yıllarda kitleselleşen sömürge karşıtı ayaklanmalar, Batı’nın bölgedeki hegemonyasını gitgide zora sokuyordu.

2023’ün Şubat ayında Fransız güçlerini Burkina Faso’dan kovdu. Burkina Faso’nun uluslararası ortaklıklarını çeşitlendirerek güçlenmek istiyordu. Açıklamalarında “Başka ufuklara bakmak istiyoruz. Çünkü kazan-kazan ortaklıkları istiyoruz” diyordu.

2020 yılında Mali’de gerçekleşen darbeden iki yıl sonra, Burkina Faso’da da darbenin gerçekleşmesi ve bunu Nijer darbesinin izlemesi Fransa ve ABD'nin Afrika’daki ticari faaliyetlerinin büyük ölçüde azalmasına neden olmuştu. Traore ise Afrika'da baş gösteren sömürge karşıtlığına liderlik etti.

Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını yasakladığını açıklamasıyla tüm dünyanın gözü bir anda Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore’ye çevrildi.

Ardından Nijer’den bir hamle geldi. Nijer Fransa’ya uranyum ihracatını yasakladığını açıkladı. Burkina Faso ve Nijer, ABD ve Fransa’ya artık uranyum ihraç etmeyecekti…

Bu kararı izleyen süreçte Traore’nin popülaritesi büyük bir hızla arttı. Afrika’daki emperyalizm mücadelesinin sesi haline geldi.

Fransa'nın bölgede gücünün azalmasıyla birlikte bölgede yeni bir güç dengesinin kapısı aralandı. Burkina Faso ABD ve Fransa’ya karşı savaşında şüphesiz ki büyük bir ülkenin desteğine ihtiyaç duyacak. Batı’ya karşı böylesine bir fırsatı elinden asla kaçırmayacak o ülke hangisi dersiniz? Cevap basit; Rusya… Rusya Afrika’daki bu kriz ortamını hemen fırsata çevirerek Afrika ülkeleriyle ilişkilerini hızlandırmaya başladı.

Rusya-Afrika Zirvesi'nde İbrahim Traore, Putin ile görüştü. Görüşmede Traore Rusya'dan nükleer enerji santrali kurmak için destek istedi.

Bunu, hem ülkesinin enerji ihtiyacını karşılamak, hem de komşu ülkelere elektrik satmak için istiyordu. Elektrik ise uranyumdan üretilecekti. Bu isteğini ise "Ciddi bir enerji ihtiyacımız var. Enerji konusunu çok önemsiyorum. Burkina Faso'da elektrik üretmek için bir nükleer santrale ihtiyacımız var. Konumumuz çok stratejik. Batı Afrika'nın tam kalbinde yer alıyoruz" sözleriyle açıklıyordu.

Açıkçası, Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, Afrika ülkelerindeki dayanışmanın büyümesine olanak sağlıyor.

Fransa büyükelçilerinin görevine son verilmesi, Fransa’ya uranyum ithalatının yasaklanması ve bunun yanında tüm askeri protokollerin feshedilmesi, Fransa’nın bölgede kriz yaşamasına neden oldu.

Profil'in yeni bölümünde "Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore kimdir?" sorusuna cevap aradık...
Videoyu beğenin! Yeni videolar için abone olun: https://bit.ly/3oO5zRn

Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

GZT Röportaj: https://bit.ly/3u9SmWW
Doğu Türkistan: https://bit.ly/3rjlJnK
Hayati İnanç GZT'de: https://bit.ly/3jbv3Ht
Sorunsal - GZT Psikoloji: https://bit.ly/39J4Rkr
GZT İstihbarat: https://bit.ly/43Trjk6
Modern Ordular: https://bit.ly/42xF72v

Published
Kategori
Genel
REKLAMLAR
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.