İletişim ve Değişim

18 İzlenme
Dumandan Internete Kadar İnsan İletişiminin Hikayesi, İletişim Teknolojileri Belgeseli - Bilim 101 Türkçe Kısa Belgesel Kanalı. Kısa Belgesel Filmler, Belgeseller İzle

Bilim 101 Bilim 101 Türkçe Kısa Belgeseller Bölüm 8:
Duman - Telgraf - Telefon - Internet - İnsan İletişimi Sosyolojisi

#bilim #belgesel #iletişim #insan

Yeni kısa belgesel filmler için kanalımıza abone olmayı unutmayın:
http://www.youtube.com/channel/UCdp2nCbhgw2nw-xZuZPHLiA?sub_confirmation=1

Bundan yüz bin yıl önceye dayanan ve Güney Afrika’nın Blombos Mağarası’nda bulunan kaya parçaları üzerindeki çizimler, tarihin ilk iletişim kurma yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çizimler aynı zamanda insanların sembol oluşturma yeteneğine dair tarihteki ilk kayıtlar olmuştur. Biz insanlar, tarihin ilk anlarından itibaren sosyal olduk ve birbirimizle iletişimde yeni yöntemler bulmaktaki heyecanımızı asla kaybetmedik.

Gutenberg’in icadı matbaa, kurşun alaşımdan oluşan dökme harflerin kağıtlara hızlı bir biçimde baskı yapmasını sağlıyordu. Ama baskı makinesinin yaygınlaşması uzun sürdü. Avrupa’da kilisenin de etkisiyle matbaa makinası, uzun yıllar boyunca sadece kutsal kitap basımında kullanıldı.

Bu kış uykusundan uyanış 1800’lü yılların ortasına kadar sürdü. Ta ki;
Telefonun icadına giden yola girene kadar. telefonun icadında bir çok mucidin imzası vardır. Samuel Morse telgraf cihazının patentini 1837 yılında almış, telgraf, elektrik sinyalleri kullanarak mesajlar taşımıştır.

1840 yılında Charles Grafton Page bir mıknatısa bağlı olan ve elektrik verilmiş bir kabloyla ses üretmeyi başarmıştır.

Alexander Graham Bell elektromanyetizmin gücünü bir titreşim cihazıyla birleştirerek modern telefonların temellerini atmış, haberleşmenin anlamını insanoğlu için sonsuza dek değiştirmiştir. Öncüllerinden farklı olarak, gerçek zamanlı ve hızlı iletişimi sağlayarak bilginin doğru bir biçimde paylaşılmasının önünü açmış ve bir iletişim devrimi gerçekleştirmiştir.

Telefon 20. yüzyılla birlikte insanların tümünün kullanımına sunulabilir bir hale gelmiş ve sonrasında yazılı döküman, resim ve çizimlerle yapılacak iletişimin ana kaynağı olmuş, 21. yüzyıl başına kadar da, teknolojisinde bir değişiklik olmadan hayatta kalmıştır.

1962 yılında Joseph Carl Robnett Licklider birbirlerine bir ağ yoluyla bağlı olan bilgisayarların iletişim kurarak birbirlerini yönlendirmeleri, bir anlamda konuşmaları fikrini ortaya atmıştır.

Dünya üzerindeki ilk bilgisayarlar arası ağ yapısı 1969’da kurulan Arpanet ağ yapısıdır. Arpanet, Advanced Research Projects Agency Network kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur. Arpanet, soğuk savaş döneminde askeri amaçlı kurulmuş, bağlı olan bir kaç üniversite ağı arasında bilimsel araştırmacıların birbirleri ile dosya paylaşımında kullanılmıştır.

1991 yılına kadar yaygın kullanıma açılamayan internet, kişisel bilgisayarların seri üretime geçmesi ve ucuzlamasıyla, sadece 27 senede dünyanın iletişim teknolojisini baştan aşağı değiştirmiştir.

İletişim herşeyden önce bilgi ve birikimin aktarılmasını içerir. Yazarlar birikimlerini dünyayla paylaşmak için kitaplar oluştururlar. Öğretmenler kendi deneyimlerini öğrencileriyle iletişim yoluyla paylaşırlar. İletişim, bilgi paylaşımının yanında sosyal ilişkilerin düzenlenmesinde önemli rol oynar.

Son birkaç yüzyılda, teknolojide büyük adımlar atan insanoğlunun daha hızlı iletişim kurma ihtiyacı, teknolojiyle beraber önümüzdeki asırlarda da hızlı bir biçimde gelişmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Published
Kategori
Genel
REKLAMLAR
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.